Proč oblékat psy?

Oblékat psa? Ano - Ne?

Ať už zastáváte názor jedné strany, která oblékání psů odsuzuje či druhé, která zase obléká až nadměrně, pojďme se podívat proč a jak správně psa "dekovat".

Většina psů se pohybuje v prostředí s velkými teplotními výkyvy – delší dobu tráví v domácnosti, téměř v termoneutrální zóně, a několikrát denně jsou vyvedeni do vnějšího prostředí, které by pro ně mělo být jinak přirozené. Jiné potřeby na budou mít i psi starší, kteří ztrácejí termoregulaci rychleji než zdravý a mladí jedinci.

Velký diskomfort přichází pro "domácí" psy v době vlhkého počasí ať už se jedná o sníh či déšť. Dříve byla srst do značné míry psů "voděodolná" a to díky přirozenému tukovému filmu a struktuře srsti s podsadou. Voda po srsti stekla dolů a nedostala se na kůži. Vzduchová vrstva byla neporušená (izolační) takový příklad můžeme vidět stále u severských plemen a podobným. Bohužel díky šlechtění se tato vlastnost vytrácí. Již nalezneme plemena, která nemají podsadu a jejich srts promokne díky tomu velice rychle. Díky tomu se teplo ztrácí rychleji a to převážně v nepříznivém počasí.

Sportovní psi

Začneme ale jinde. Proč se dekují třeba koně? Jelikož jsem závodně jezdila na koních a sama jednoho i vlastnila, brala jsem jako samozřejmost sportovního koně na zimu ostříhat a následně dekovat, aby při práci vydával méně energie do pocení a více do práce. Tento princip ale na sportovní psi převést nemůžeme. Ale co můžeme je dekování psa před a po tréninku aby jsme ochránily svalstvo. To musí postupně chladnout po zátěž.

Uvedu příklad, jedete na trénink, většina z nás má psy bytové, jedeme vyhřátým autem na trénink, kde vypadneme motor a teplota začne okamžitě klesat a většina z nás nemá možnost zapnout přídavné topení, aby udržovala stálou teplotu uvnitř vozu. Pes leží či čeká v autě v přepravní kleci, nerozhýbaný a nerozehřátý je pak vytažený ven a jde něco dělat. Jak myslíte že by bylo Vám? Věřím že časem by jste měli problém s pohybem ať už šlachy, svaly či klouby. 

V těchto případech je dobré "bytové" psy nějak zahřát, či přecházet zranění používáním speciální dek. Já osobně dávám do auta fleecové deky Pomppa, které udržují psa v teple, pokud vím že pes přijde na řadu či půjde pracovat, vždy ho nejdříve zahřeji a rozpohybuji a až po tom všem jdeme něco dělat. Po tréninku je ještě důležitější aby svalstvo chladlo postupně a ne nárazově, proto pro závodní psi doporučujeme použití speciálních dek, které přispívají k lepší regeneraci. U nás takové oblečky najdete zatím pouze od firmy PAIKKA.

 

Jak to má naše smečka?

Naši sportovní psi hlavně zrzavá smečka má do auta jak mikiny Pomppa tak využíváme v rámci tréninku i Mesh deku od Back on Track, tato značka je osvědčená převážně co se rekonvalescence týká. Měla jsem s ní dlouhé roky zkušeností od koní.

Starší psi, nemocní a v rekonvalescenci

Starší psi a nemocní nemají možnost udržení tepelného komfortu jako zdraví a mladí psi. Je dobré předcházet dalším problémům (od plotének až po záněty močových cest) tepelnou pohodou těchto jedinců. Pro tyto případy je vhodné vždy volit obleček s podšívkou, pláštěnka totiž v mrazech nemusí odvádět teplo pryč a vlhkost zůstane na membráně a odrazí se zpět na tělo, kde se začne srážet a bude se tvořit vlhkost.

Pokud má pes nějaké holé místo, je potřeba věnovat zvýšenou péči dokud místo nezaroste opět srstí. Není dobré tedy pobývat delší dobu na mrazech.

 

Jaké typy oblečků nepatří na venkovní procházky

Určitě nedoporučuje kupovat oblečky z materiálů bavlny, teplákoviny a svetroviny, které slouží pouze jako módní doplněk, ale netvoří žádnou funkci proti dešti a zimě. Jakmile tyto materiály navlhnou nedokáží psa zahřát.

Pro koho oblečky ANO!

  • Staří psi
  • Nemocní a psi v rekonvalesnci
  • Sportovní psi
  • Plemena bez podsady a malá plemena, která nedokáží udržet konstantní teplotu, díky nízké výšce.