Plavání se psem

Letní dny se nám pomalu, ale jistě blíží. Většina z nás by se nejraději viděla někde v teple u vody. Plavání se psem je skvělý způsob jak trávit čas během teplých letních dnů a zároveň psovy poskytnout tělesnou aktivitu. Pokud váš pes má rád vodu nebo se již naučil plavat, může to být pro vás oba skvělá zábava.

Při plavání je důležité vzít v úvahu několik faktorů, abyste zajistili bezpečnost a pohodlí vašeho psa.

  • Zvolte vhodné místo: Vyberte si místo, kde je povoleno plavání psů a kde jsou splněny bezpečnostní podmínky. Mohou to být například přírodní rybníky, jezera, pláže nebo bazény určené pro psy.
  • Ujistěte se, že váš pes umí plavat: Ne všechna plemena psů jsou přirozenými plavci. Někteří psi mají potíže s plaváním kvůli jejich anatomii (krátké nohy, těžká postava atd.) nebo kvůli předchozím zážitkům s vodou. Pokud nejste jistí, zda váš pes umí plavat, zkonzultujte to s veterinářem.
  • Použijte plaveckou vestu pro psa: Pokud váš pes nemá přirozenou schopnost plavat, je dobré mu nasadit plaveckou vestu. Plavecké vesty pro psy poskytují zvířeti plovací podporu a zajišťují, že zůstane nad hladinou vody.
  • Udržujte bezpečnost: Mějte svého psa stále na dohledu a nechte ho plavat pouze v oblastech, kde je to bezpečné. Mějte na paměti, že i psi, kteří dobře plavou, mohou mít potíže s vodou, a proto je důležité zůstat v blízkosti a v případě potřeby poskytnout pomoc.
  • Postupně rozšiřujte dovednosti: Pokud je váš pes začátečník, začněte s mělkou vodou a postupně ho seznamujte s hlubšími oblastmi. Udržujte pozitivní zkušenost a postupně rozšiřujte dovednosti vašeho psa ve vodě.
  • Osprchujte psa po plavání: Po plavání v čisté vodě je dobré osprchovat vašeho psa, abyste odstranili přebytečnou sůl nebo chlor a udrželi jeho srst čistou. Ideální je sebou vzít psí ručník a psa i řádně osušit, aby nenastydl.

Dbejte na to, aby jste psa před plaváním nekrmily, je lepší chodit na lačno, jako u lidí. Předcházíte tak možné torzi žaludku a to je opravdu velká nepříjemnost. Stejné platí pokud má pes nějaké zranění.

Plavání se psem

Psí sportovci

Plavání bereme jako součást fyzické přípravy ve sportovní sezoně.

Rehabilitace a posílení svalů

Ve vodě mizí zátěž spojená s vlastní hmotností a nezatěžují se tak klouby, kosti. Proto je plavání ideální pro psí sportovce, pro posílení svalů a zlepšení celkové fyzické kondice psa. Při plavání se zapojují mnoho svalových skupin a dochází ke zlepšení kardiovaskulárního systému. Proto je plavání vhodně i pro psy s pohybovými problémy, v rekonvalescenci po úraze.

Vždy dobře odhadněte fyzickou zdatnost psa, nikdy nechejte psa plavat nad jeho síly! Pro zlepšení fyzické kondice je ideální delší plavání tedy aspoň 5 minut pro začátek, nejlépe plynulého plavání. Postupně můžeme plavání prodlužovat.

Jak udržet psa déle ve vodě?

Způsobů je hned několik. Buď můžete plavat se psem vedle něho, nebo můžete mít v dnešní době velice oblíbený paddleboard či loď. Když budete u psa nablízko, nebude mít stálou tendenci plavat směrem ke břehu.

Plavání se psem

Plovací vesta

Bezpečnostní pomůcka, ale také skvělá pro zlepšení stylu plavání.

Plovací vesta ideální pomůcka

Pro někoho stále úsměvné. Pes přece nepotřebuje plovací vestu, ale opak je pravdou. Plovací vesta totiž nemá jenom funkci bezpečností, ale také dokáže srovnat a naučit psa plavat správně. Tedy aby nemáchal předníma nohama nad hladinu, ale plaval souvisle a rovně s nohami lehce pod hladinou.

My dáváme vestu i zdatným plavcům a to hlavně pro jejich vlastní bezpečí a protože díky ní vydrží ve vodě i delší dobu, což je efektivní i pro plavecký trénink. Vždy dbejte na to aby plovací vesta správně pasovala.

Plavání se psem

Plovací hračky

Ideální pro psí aportéry, naši milují zogoflex echo

A jak psa naučit plavat?

Tím že máme psů několik a především milovníky vody, nemáme s učením nejmladším problém, ale máme pro vás pár tipů.

  • Plovací hračky: skvělá motivace pro vášnivé aportéry, nikdy neházejte na první pokus hračky moc daleko, spíše je dávejte ke břehu, aby si pes na vodu zvykl. Pokud se projeví tak že mu nevadí a i do ní běhá vzdálenost postupně prodlužte.
  • Společnost: psí nebo lidská, hodně psům pomáhá když vidí plavat svého psího kamaráda, že se dokáží namotivovat a sami do vody vběhnou. Pokud máte psa, který nemá možnost jít se psím parťákem zbyde tato funkce na vás.
  • Hlavně zábava: ano plavání je hlavně zábava, pokud vidíte že to psa nebaví, tak ho nenutě. Občas to chce čas. V naší smečce máme i takové kteří prostě nesnesou šplouchání vody, ale když jdou sami tak si i rádi zaplavou.

Teď už jen teplé počasí, vy a váš pes a můžete vyrazit.